E-mail cím:
Jelszó:
 
Elfelejtetted a jelszavad?
Itt jár most: Főoldal / Olvasószoba / Hogyan tanulmányozz, egy olvasmányt felejtés nélkül?

Hogyan tanulmányozz, egy olvasmányt felejtés nélkül?     

Ha az oldalunkat olvasgatod, és épp valami tudást szettnél magadba szippantani, vagy éppen egy szakkönyvet olvasgatsz a kanapédon ülve, győződj meg róla, hogy soha nem mész át egy olyan szón amit nem értesz igazán. Az egyetlen ok amiért valaki felhagy a tanulással
összezavarodik, vagy képtelenné válik a tanulásra az, hogy átmegy egy olyan szón melyet nem teljesen értett meg.

Az arra való képtelenség, hogy valamit nem értünk meg, az mindig egy olyan szó, vagy kifejezés után következik, melyet az illető nem értett meg igazán, és nem tud meghatározni.

Tapasztaltad már, hogy mire egy oldal végére értél, már fogalmad sem volt róla, hogy mit olvasol? Egyszerűen nem tudtad volna vissza mondani a tartalmát? Mi történt? Korábban azon az oldalon átsiklottál egy olyan szón, melynek valószínűleg nem tudtad a meghatározását, vagy rossz meghatározásod volt a szóról. Lássunk egy példát: „Prediktívnek nevezünk minden olyan maximális pulzusszámot, melyet nem gyakori módszerrel, hanem elméleti úton határozunk meg.” Látod mi történik? Azt hiszed, hogy az egész mondatot, nem érted, pedig a nemértés kizárólag abból az egy szóból – prediktív – származik amelyet nem tudsz meghatározni, ez pedig becsült értéket jelent. Azonban nincs kizárva, hogy nem csak az új, vagy szokatlan szavaknak kell utána nézned. Előfordulhat néhány szóval, amit mindennap használsz, hogy rosszul határoztad meg, és ezért zavart okozhat. Amikor hozzá kezdesz egy tárgykörhöz nagy lelkesedéssel, de végül félbehagyva dobod félre, valószínűleg meg voltak azok a szavak melyeket nem tudtál meghatározni. Ezért ha bármilyen fitness anyagot olvasgatsz, legyél nagyon-nagyon biztos abba, hogy nem mész át egyetlen olyan szón sem, melyet nem értettél meg teljesen. Ha az anyag zavarossá válik, vagy úgy tűnik, hogy nem érted, akkor röviddel az előtt lesz egy szó, amelyet nem értettél meg. Ilyenkor ne haladj tovább, hanem térj vissza az ELÉ a pont elé, ahol bajba kerültél, keresd meg a meg nem értett szót, és nézz utána a meghatározásának. De itt egy kérdés? Hol találsz olyan szakszótárt, mely kimondottan a fitness, fogyás, és testedzés témakörében használatos? Az oldalunkon igyekeztem kihagyni a szakkifejezéseket, idegen szavakat, de ha még is ott maradt egy-kettő amit le kell tisztáznod, akkor használd azt a  „fitness szótárt” segítségül, amit az olvasószoba legalján találsz.

 

Forrás: L.R.H.